Asiantuntijan työympäristö

Asiantuntija on herkkähipiäinen kaveri, jolle ei kannata sanoa vastaan. Jos asiantuntijan arvovaltaa ja osaamista kyseenalaistaa niin hän lopettaa yhteistyön ja rupeaa hankalaksi. Kyllä, jotkin asiantuntijat ovat tämänlaisia, mutta äskeinen ei ole asiantuntijan määritelmä. Äskeinen määritelmä sopii paremmin apinoihin. Asiantuntijaa pitää kohdella arvostavasti, kuten kaikkia muitakin ihmisiä ja olentoja.

Asiantuntija on henkilö, jolla on kanssaihmisiään selvästi perusteellisemmat ja laajemmat tiedot joltakin alalta.”

”Asiantuntija pystyy usein tunnistamaan ongelmia ja ratkaisemaan niitä tehokkaasti.”

”Asiantuntijassa yhdistyvät tieto, kokemukset ja ilmaisukyky. Kokemuksia tarvitaan tiedon oikeaan käyttöön ja soveltamiseen. Mitä enemmän asiantuntijuus perustuu omakohtaisiin kokemuksiin yhdistyneenä hankitun tiedon perusteelliseen sisäistymiseen, sitä parempi perusta on asiantuntijuudella. Ilmaisukykyä tarvitaan tilanteen asiayhteyksien selvittämiseen sekä ymmärryksen ja ratkaisun ilmaisemiseen puhumalla, kirjoittamalla tai kuvittamalla. Asiantuntijuus on taitoa, joka kehittyy pitkällisen kokemuksen ja sisäistyneen tiedon myötä.”

Siinä oli hyviä määritelmiä asiantuntijalle. En lähde enempää purkamaan mitä asiantuntija tarkoittaa. Tarkoituksena on puhua mitä minun mielestäni tarkoittaa asiantuntijan työympäristö ja mitä siellä olisi hyvä olla. Työympäristöön kuuluvat työkalut, huonekalut, kollegat, esimiehet ja kaikki muu, mitä työhön liittyvää henkilö kohtaa työtehtäviään suorittaessa. Keskityn kirjoituksessa lähinnä työkaluihin ja työilmapiiriin.

Asiantuntijan tietotaitoa pitää arvostaa muttei palvoa. Joskus todella tärkeät avainhenkilöt asettavat itsensä asemaan, jossa heitä pitää kohdella silkkihansikkain. Ei mielestäni tarvitse, mutta ei heitä kannata pompotellakaan. Jos esimies ei arvosta alaisensa asiantuntijuutta, hän sulkee suuren osan työntekijän potentiaalisesta hyödystä.

Asiantuntijalla pitää olla hyvät työkalut. Jos asiantuntijan aika kuluu huonoilla työkaluilla työskentelyyn, maksetaan turhaan. Talon rakentaminen vasaralla ja naulalla onnistuu, mutta menee paljon nopeammin naulapyssyn kanssa. Huonoilla ja hitailla työkaluilla työskentely syö työntekijän motivaatiota. Virheitäkin tulee helpommin. On toki mahdollista ampua naulapyssyllä itseä, mutta todennäköisempää on lyödä vasaralla sormeen. Huonojen työkalujen kokonaisvaikutus käytettyyn työaikaan sekä laskevaan työtehoon ja motivaatioon on eksponentiaalinen. Asiantuntija ei enää jaksa yrittää tehdä loistotyötä, koska onnistumista estetään tai ainakin vaikeutetaan huomattavasti. Huonon työkalun hintasäästö voidaan perustella, mutta tällöin ei katsota kokonaiskuvaa ja jäädään tappiolle paljon enemmän.

raf,750x1000,075,t,navy.u2IT maailmassa työkalut tarkoittavat tietokonetta, tablettia ja kännykkää sekä it-ohjelmistoja. Asiantuntijalla pitää olla käytössään tarpeeksi tehokas mylly, ettei tarvitse odotella. Jos asiantuntija edustaa it-maailman kärkeä, niin ei hän millään vanhalla puhelimella voi soitella. Pitää olla uusi älypuhelin, jolla voi hoitaa kommunikaation, kun työkone ei ole käytettävissä. Työohjelmistot pitävät olla ajan tasalla, samoin ympäristöt. Jos yritys työskentelee jollakin teknologian saralla ja tekee projektitoimituksia tuolla teknologialla – pitää heillä olla viimeisimmät pelit ja rensselit siitä teknologiasta. Uusia laitteita, ohjelmia ja työkaluja pitää ottaa koekäyttöön jo ennen markkinoille tuloa. Sillä pidetään asiantuntijan innovatiivisuus ja asiantuntijuus yllä. Jos asiantuntijalla ei ole kokemusta oman alansa uusimmista innovaatioista hänen tietonsa vanhenevat. Hänen asiantuntijuutensa jää vanhalle tasolle.

Asiantuntijan täytyy toki itse osata pitää oma tietotaitonsa ajan tasalla. Se tarkoittaa itseohjautumista ja jatkuvaa uuden oppimista. Blogauksen aiheena ei kuitenkaan ole asiantuntijan moraali vaan asiantuntijan työympäristö, jolloin käsittelen asiantuntijaa ja hänen tarpeita olettaen, että asiantuntija toimii kuten hyvä asiantuntija hyvän etiikan mukaan. Mutta tästä saadaan kyllä hauska aasinsilta siihen, että mitä jos asiantuntija ei kuitenkaan pidä osaamistaan ajan tasalla tai häntä pitää alkaa holhota. Asiantuntijan työympäristö estää hänen tekemisensä. Kun tarpeeksi monta kieltävää vastausta tulee, niin ihminen usein passivoituu.

Kokonaisuuden kan12122453_10206838158965496_5198478823357818444_nnalta on todella tärkeää, että työilmapiiri ja kulttuuri ovat hyvät. Työpaikalla ei kiroilla, huudeta tai syyllistetä. Näiden pitää olla itseisarvoja. Kuten myös se, että jokainen tekee virheitä. Virheistä opitaan, joskus virheen voi hoitaa asiakkaalle päin niin hyvin, että se vain lujittaa asiakassuhdetta. Jos jokin projekti menee huonosti, niin lähdetään etsimään ratkaisuja, ei syyllisiä. Pyritään estämään ongelmien uusiutuminen ja samalla kehittämään itse työskentelyä. Kohtelias käytös, toista arvostava asenne ja hyvä suhde nostavat työmoraalia ja saa ihmisen tekemään työnsä paremmin – ylpeänä ja innostuneena.

Ihminen sitoutuu työhönsä paremmin saadessaan suunnitella oman työnsä. Teen Scrum-projektimenetelmällä töitä ja siinä mallissa ei ole varsinaista projektipäällikkö vaan itseohjautuva tiimi. Scrum menetelmä on alun perin Toyotan tehtaalta. Scrumissa tiimin jäsenet luovat itse tehtävänsä ja hoitavat tehtävänkierron. Itseohjautuvassa tiimissä ei tarvita projektipäällikköä, siinä kaikki ovat motivoituneita. Töiden jakaminen hoituu itsestään ja epämotivoituneet eivät voi olla näkemättä esimerkkiä. On helppo marista ikävästä pomosta muiden kanssa, mutta yksinään on vaikea marista paskoista hommista, kun muut veivaavat välillä lantaakin lapiolla hymyssä suin. Onhan sentään se lantakasan paikka itse päätetty kuten työtunnitkin.

Nykyään on myös monia kirjoituksia siitä, ettei asiantuntijatyötä pitäisi aikatauluttaa esimerkiksi toimistoaikoihin. Joku on innostuneempi illalla, kun toinen taas aamulla. Yksi saa enemmän aikaiseksi laiturinnokassa tai puistossa, kun toinen haluaa mennä toimistolle tekemään töitä. Asiantuntijaan pitää luottaa, että hän tekee työnsä, vaikka se olisi etätyötä. Etätyön mahdollisuus ei tarkoita, että kaikki tehtävä työ olisi etätyötä tai että toimistolle tuleminen olisi vastenmielistä. Joskus illalla on kiva tehdä hyvässä flowssa töitä pois alta ja nukkua aamulla pidempään. Joskus ei vain huvita lähteä ulos töihin, vaan vetäytyä ideoimaan uusia asioita kahvikupin äärelle omaan keittiöön.

Joululomalla sain vähän etäisyyttä töihin ja oli aikaa ajatella asioita. Vuodenvaihde laittoi miettimään mennyttä vuotta ja uutta työpaikkaani. Olen tällä hetkellä tyytyväinen. Kirjoitin nyt todella yleisesti omasta mielipiteestäni, mitä on asiantuntijan työympäristö. Olen monia erilaisia tilanteita nähnyt elämässäni. Olen ihminen, jonka nälkä kasvaa syödessä. Tykkään tulla toimistolle töihin, aivan kuten tykkään mennä urheilemaan urheilupaikalle. Tykkään mennä sinne, missä ympäristö tekee sillä hetkellä samaa mitä minäkin. Minä pidän kulttuurista ja kohteliaista käytöstavoista. Haluan suunnitella oman työni. Myönnän virheeni ja olen innokas myös etsimään keinoja, etten niitä toistaisi. Minusta oli aivan ihana työllistyä yritykseen, jossa kaikki kirjoittamani asiat ovat kuten mielessäni. Hyvä Tieto ja CEM ja kiitos loistava esimieheni Antti. Täällä on hyvä olla.

On olemassa 7 miljardia erilaista asiantuntijaa. Heillä on kuitenkin enemmän tai vähemmän samanlaisia piirteitä. Kaikille ei voi antaa palautetta samoin, ei edes pidä. Erilaisia ihmistyyppejä pitää kohdella eri tavoin. Toinen kaipaa suoraa palautetta ja toiselle se pitää kertoa hampurilaistekniikalla. Yksi kaipaa kiitosta ja aplodeja, kun toinen niitä kammoksuu.

Minkälainen persoona sinä olet? Tunnistatko sinä erilaiset ihmistyypit?

Ota selvää ja tee ilmainen testi!

egoswot_logo