Vastustuskyvyn puolesta taistelu – ovatko rajoitukset puolellamme?

Nyt jos milloinkaan on aika pohtia omaa terveyttä. Korona ei iske useimpiin kovin, toisiin iskee entistä kovemmin. Perusterveys on oleellinen asia ja sitä voi parantaa monin eri keinoin. Urheilu, ravinto, lisäravinteet, avantouinti ja stressitön elämä on keino nostaa omaa vastustuskykyä. Oletko sinä valmis taistelemaan oman terveytesi puolesta?

On välillä vaikea ymmärtää rajoitustoimenpiteitä, joissa suljetaan lasten ja aikuisten liikuntamahdollisuuksia. Eikö kuitenkin kansan perusterveys ole tärkeintä ja juuri se vaikuttaa siihen, miten sairaanhoito kuormittuu. Maskeista ollaan monta mieltä, mutta eihän se terveellistä ole kuukausitolkulla päivittäin mennä maski naamalla. Maskia tarvitaan suositusten mukaan sisätiloissa, kun ei voi pitää 1-2m välimatkaa. Ei sitä tarvita ulkona… tai yksin autolla ajaessa. Eikä varsinkaan siitä ole mitään hyötyä leuan alla – onko se keino hallita stressiä ja vaikuttaa vastuulliselta?

Jos unohdetaan rajoitukset, niin tärkeimpänä terveyden ylläpitäjiä ovat liikunta, ravinto ja hyvä mieli. Kun ihminen stressaa, tapahtuu kehossa paljon asioita, jotka kaikki vaikuttavat terveyteen negatiivisesti. Oman mielenterveydestään huolehtiminen esimerkiksi säännöllisesti meditaatiolla, mindfullnessilla tai ihan vaan rentoutumisella ja hyvillä ajatuksilla on erittäin tärkeää – päivittäin! Mielen voimaa (positiivinen ajattelu) ei pidä unohtaa, varsinkaan näinä synkkinä aikoina.

Ravinto ja suolistobakteerit ovat yksi kulmakivi vastustuskyvyssä. Syökää sitä salaattia ja kasviksia kans. Haluatko syödä lääkkeitä loppuelämäsi ja riutua, jos esim. koronan takia saat jonkin kroonisen loppuelämään vaikuttavan vaivan. Tai ihan ilman koronaakin se voi seurata myöhemmällä iällä, ihan vain sen takia, ettei viitsinyt panostaa ravintoon. Olet mitä syöt ja tätäkään ei kannata vähätellä.

Olet mitä syöt – teet mitä ajattelet – voit kuten suunnittelet – makaat kuten petaat

Olen itse yli vuoden pätkäpaastoillut – terveysvaikutukset tuntuvat vyötäröllä, päässä sekä treeneissä. Ottamatta kantaa siihen, mikä on tutkittua ja kuinka hyvin autofagia oikeasti toimii 16 tunnin päivittäisen paaston kanssa, niin en ole koskaan voinut näin hyvin. Voin myös treenata monta päivää ja palaudun kuin 15 vuotta sitten.

Vaikka rajoitukset suututtavat ja masentavat, niin tärkein olisi jaksaa keskittyä omaan terveyteen ja taistella sen puolesta. Itsekin otan todella paljon kierroksia rajoituksista, varsinkin kun ne koskettavat urheilumahdollisuuksia. Mutta silloin täytyy vain olla luova ja keksiä uusia keinoja. Ei kannata jäädä kotiin makaamaan vain sen takia, että oma kuntosali meni kiinni.

Eikä tämä tarkoita, ettei voisi juhlia tai koskea alkoholiin. Oman järjen käyttö on sallittua ja erittäin suotavaa – aivan kaiken suhteen. Välillä tarvitaan juhlaa ja irtiottoja, eikä siitä kannata tuntea huonoa omatuntoa. Näinä aikoina toki ravintoloissa käyminen on erilaista ja isoja juhlia ei suosita, mutta ei sen takia kannata eristäytyä. Ihminen on sosiaalinen olento ja me tarvitsemme hyvin vointia varten muiden seuraa.

Oman kehon kuuntelu on nyt tärkeämpää kuin koskaan. Ei kannata tehdä semmoista, mikä vie energiaa tai aiheuttaa pahaa oloa. Joskus täytyy valita oman terveyden ja sääntöjen väliltä. Loppukädessä jokainen kuitenkin on itse vastuussa omasta (ja perheensä) hengestä. Valitse viisaasti ja valitse oikein.

Ps. Seksin ja masturboimisen tuoma nautinto auttaa myös stressittömämpään elämään – ei kannata unohdaa niiden tärkeyttä. Eikun vispaamaan ja sänky kuumaksi. Se on terveellistä! 😉

Katso isäni esittely positiivisesta ajattelusta.