Poikkeustilan erityispiirteet ja etätyössä jaksaminen

Koronan takia olemme poikkeuksellisessa tilanteessa, jossa suurin osa meistä tekee etätöitä. Työn ergonomia ja kognitiivinen ergonomia kärsivät ja yksilön vastuu kasvaa oman työn hallinnan suhteen. Työt, kotityöt, tauot ja perhe ovat sekoittuneet keskenään eikä tehtävienhallinan tärkeyttä muisteta kaaoksen keskellä. Jatkuva epäselkeys ja rutiinien puutos voi aiheuttaa stressiä ja johtaa uupumiseen. Huolehdithan sinä omasta jaksamisestasi?

Työyhteisö, fyysiset palaverit ja kahvitauot ovat aiemmin olleet selkeitä aikatauluttajia ja stressin katkaisijoita – nyt ne puuttuvat. Työ, jossa sammutellaan jatkuvasti tulipaloja voi muuttua paljon raskaammaksi, jos unohdetaan tehdä tärkeää hallintatyötä. Eletään jatkuvassa ”kiire kiire kiire”-olossa, jossa ei ole selkeää käsitystä mitä ja paljonko töitä on jäljellä. Tämä johtaa siihen, ettei tule onnistumisen tunnetta tehtävän valmistumisen jälkeen ja työn kuorma sekä intensiteetti on jatkuvasti korkea.

Jos päivän aikana ei ole selkeitä taukoja eikä joukossa ole kevyempiä päiviä, alkaa uupumus häämöttää. Etätyöstä johtuva uusi piirre, että ”tauko” töistä meneekin kodin asioiden tai lasten hoitoon. Tällöin mielen ja kehon kannalta ei ole taukoa, vaikka työn puolesta ”tauoilla” ei tehdäkään leipätyötä. Jokaisen pitää ymmärtää tilanne ja alkaa tauottaa omaa tekemistä, jotta tulee selkeitä taukoja päivään ja stressi katkeaa.

Oman työn hallinnan keinoja ovat viikon alussa tulevien tehtävien tunnistaminen ja sijoittaminen tehtävälistalle. Tämän jälkeen tehtävien työmäärät tulee arvioida ja tehtävät tulee sijoittaa tärkeysjärjestykseen. Aina ei ole mahdollista arvioida kaikkea, mutta jokin arvaus on annettava. Jos tiedät, että käytettävissä on 40 tuntia ja tehtävälistan työt arvioituna vievät 60 tuntia, osaat heti sanoa, että osa työstä väkisin menee seuraavalle viikolla – jo kuluvan viikon maanantaina.

Jos on niin kiire, ettei pysty tekemään em. metatyötä, niin silloin jo tiedät, että uupuminen häämöttää ennenpitkää. Tunnistat uupumisen myös siitä, että samojen tehtävien tekemiseen menee enemmän aikaa kuin aiemmin. Asiasta toiseen vaihtaminen kestää kauan, kun ei pääse jyvälle. Alat olla kyyninen kaikkea kohtaan ja sekä kollegat että asiakkaat vain ärsyttävät ja häiritsevät. Pysähdy, tunnista ja pohdi ratkaisuja.

Stressinhallinnan keinoja

  • Tunnista kun syke on korkea, pidä tauko  laskeaksesi sykettä
  • Tunnista haitallinen pinnallinen hengitys
  • Pidä selkeitä taukoja päivän aikana, varsinkin eri työtehtävien välillä
  • Syö lounas siten, ettei kännykkä tai tietokone ole auki
  • Palleahengitys rauhoittaa, sen voi tehdä missä vain milloin vain (4 sekuntia sisään, 4 pidätä, 5 sekuntia puhalla ulos – toista tarvittava määrä, kunnes syke laskee ja olo paranee)
  • Tee mindfulness-harjoituksia päivän aikana
  • Osallistu avoimeen meditaatioon. Mindfulness-meditaatio päivittäin klo 14 ja 15 Teams-linkki ja ohjeet liittymiseen