Kesälomalla tapasin serkkuni, jolla oli mielenkiintoinen kapistus. Tämä kapistus oli multikopteri eli helikopteri jossa on neljä roottoria. Tämän nimi on drone (suom: lennokki). Käytän siis tuota englanninkielistä nimeä, koska se on mielestäni järkevin. Muutamien minuuttien lentoesitys oli niin vakuuttava, että jäin pohtimaan olisiko minulla tarvetta tuollaiselle. Ei ollut, mutta halusin samanalaisen. Nyt niitä tarpeita alkaa pikkuhiljaa hahmottumaan ja mahdollisesti saan tehtyä tällä liiketoimintaa ainakin sen verran, että maksaa itsensä takaisin.
Dronella voi tosiaan vakoilla naapureita ja ärsyttää heikkohermoisia. Se herättää ihmetystä kun keskustassa laukaisee ilmaan. Naapurin koirakin päätti haukkua tätä. Mutta ilmakuvaukseen se soveltuu loistavaksi. Kuva on vakaa sekä valokuvissa että videoissa. Sillä voi kuvata ylhäältä, sivulta ja viistosta. Kuvauksen kohteeksi voi ottaa kattoja, rakennuksia ja ihmismassoja. Erilaisten tapahtumien ja niiden videotaltionti käy käden käänteessä. Ilmakuvaus antaa aivan erilaisen tunnelman videoon. Tehtäessä tapahtuman videota on toki laitettava mukaan muutakin kuin ilmasta kuvattuja yleiskuvia. Yksityiskohdat ja lähikuvaaminen kuitenkin luo henkilökohtaisen perspektiivin. Emmehän ole kuitenkaan lintuja. Ilmakuvat ovat loistava lisämauste, mutta pelkkä ilmavideo muurahaistenkokoisista ihmisistä käy tylsäksi.
Kuvaaminen on pienen opettelun jälkeen helppoa. Ainakin teoriassa kaikki on mahdollista. Kamera kääntyy 90 astetta alhaalta vaakatasoon (vasemman etusormen rulla). Dronen pyörii ympäri 360 astetta. Sen kanssa voi liikkua eteen, taakse ja sivuille (oikea ohjain) sekä ylös ja alas (vasen ohjain). Vasemmasta ohjaimesta tapahtuu myös kääntyminen oikealle ja vasemmalle. Ohjaaminen sujuvasti on vielä työn alla, mutta neljällä akselilla ohjaaminen on kyllä hallussa. Olen omistanut kolme pienempää ja yhden isomman radio-ohjattavan helikopterin. Näillä harjoittelu on jättänyt jälkensä ja käsitys lentävän esineen ohjaamisesta on korvien välissä.
Esimerkiksi Tuomiokirkon ympäri lentäminen sivuttain ja samalla kääntyminen sivuttain ei mennyt vielä toisena päivänä ihan nappiin kuten videosta näkyy. Mutta ei ole pitkä matka sen hallitsemiseen. Tässä kun vielä pitäisi kameraa kääntää, niin saa kyllä olla kieli keskellä suuta. Tähän pätee aivan sama laki kuin missä tahansa muussakin taidossa. Toisto, toisto, toisto… eli harjoittelua vain. Lentäminen ja kameran käyttäminen samaan aikaan sekä valokuvien ottaminen on mahdollista. Sormet riittävät vanhalta pianistilta ja nykyiseltä nörtiltä tähän aivan hyvin. Ohjausten herkkyys on sopiva, pitää vain löytää itse parempi ja kevyempi kosketus. Kun vähän pelästyy tai hermostuu, niin tulee tehtyä rajumpia liikkeitä ja sen näkee videossa. Annettakoon se minulle anteeksi, tämä on vasta kolmas päivä kun omistan laitteen enkä ole vielä tänään ehtinyt harjoittelemaan.
Tämä oma leluni – siis anteeksi arvokas motoriikan harjoittaja ja liiketoimintaväline on merkiltään DJI ja malliltaan Phantom 3 Advanced. Siinä tuli mukana drone, jossa on kamera sekä ohjain, johon saa kiinni tabletin tai kännykän. Dronessa on GPS itsessään, se pitää sen paikalla lennossa. Lähtiessään ilmaan, se tallentaa sijaintinsa. Jos ohjaimesta loppuu virta tai signaali katkeaa yli kolmeksi sekunniksi, niin drone palaa automaattisesti takaisin siihen mistä se lähti. Kännykästä näen livenä mitä dronen kamera näkee. Minun ei tarvitse kuvata koko ajan. Vasemman etusormenpään kohdalla on nappi, josta voin käynnistää ja sammuttaa videokuvauksen. Oikean etusormenpään kohdalla on nappi, jolla voin ottaa valokuvia. Siinä vieressä on myös nappi, josta voin tarkastella kuvaamiani videoita ja kuvia – kun kopteri on ilmassa. Eli ei tarvitse laskea sitä. Kuvien originaaliversiot ja videot tallentuvat dronessa olevaan muistikorttiin.
Phantom 3 on erittäin edistyksellinen juurikin sen suhteen, että voin seurata sitä reaaliajassa oman kännykän näytöltä. Kännykkä kiinnitetään ohjaimeen usb-kaapelilla. Kännykkäappeja on iPhonelle ja Androinille. Apissa on toiminnallisuuksia vaikka muille jakaa. Se näyttää Google mapsissa pikkuruudussa dronen sijainnin ja suunnan. Siitä näkyy korkeus ja kaikki muut oleelliset tiedot. Asetuksia ja säädettävyyttä riittää kuuhun saakka.
En ole koskaan ollut ihminen, joka pelaisi pahemmin pleikkaria tai tietokonetta. Mielestäni pelaaminen on ajanhukkaa. Joku puolustaa sitä sillä, että siitä saa motoriikka ym harjoituksia. Itse olen aina ollut enemmän toiminnan mies. Miksi pelata autopeliä kun voi mennä kaahaamaan oikealla autolla. Olen kärsimätön enkä jaksa opetella pelejä. En jaksa opetella ulkoa strategiapelin karttoja tai first person shooter pelien tekniikoita. Minä menin Thai-nyrkkeilyyn ja Krav Magaan kun halusin oppia neliraajataistelua. Armeijassa sain oppia tiimissä liikkumista. CrossFitissä saan harjoiteltua todellakin kehon koordinaatiota ja motoriikkaa. En kuitenkaan tuomitse pelaamista. Jokaisella on huvinsa. Rakastan itse katsoa sci-fiä.
Tämä laite tuo kuitenkin vähän pelin tunnun. Kuitenkin tämä on oikeaa elämää. Olet sitten utelias tai muuten vain tekniikkahullu – tällä laitteella on helppo lentää, mutta jos kaipaat haastetta niin sovelluksen ohjelmoitavuus ja monipuolisuus tuo tarpeeksi pelinomaista opeteltavuutta. Tämä on sairaan siisti! Todellinen Game of Drones!