Tekijän blogi ja Drone-kategoria | Ilmainen persoonallisuustesti EgoSwot | Ilmakuvausta Turun alueella

|

Lentotyön turvallisuusarviointi

Tilaaja:

Työkohde:

Osoite tai paikka:

Työnsuorittaja:

Ilma-aluksen käyttäjä:

Käytettävä kuvauskalusto:

Lentoonlähtöpaino:

Turvallisuusarvio

Kuvattava kohde sijaitsee tiheästi asutulla alueella:

Kuvattavan kohteen läheisyydessä on todennäköisesti kokoontuneena väkijoukko kuvaushetkellä:

Lähimmälle lentokentälle (kiitorata / EFTU) on matkaa yli viisi kilometriä.

Riskeinä työssä on kuvauskopterin rikkoutuminen, ohjausyhteyden katoaminen sekä törmääminen kiinteään esteeseen tai helikopteriin.

Kauko-ohjatun ilma-aluksen on väistettävä kaikkea muuta liikennettä. Ilma-alus pidetään jatkuvastinäköyhteyden päässä jolloin kyetään arvioimaan väistämistarve luotettavasti.

Ilma-alus tarkistetaan huolellisesti ennen lentoonlähtöä sekä lennon päätyttyä mahdollisten vaurioiden ja huoltotarpeen varalta.

Ilma-alus on varustettu automatiikalla joka palauttaa oikein toimiessaan aluksen lähtöpisteeseen mikäli ohjaussignaali jostain syystä katkeaa.

Ennen ilmaan nousua varmistetaan että ilma-aluksella on tiedossa riittävän monta GPS-satelliittia ja alus on lukinnut kotipisteekseen lentoonlähtöpaikan.

Lennon kulkua ja akun varaustilaa on mahdollista seurata ilma-aluksen käyttäjän kädessä olevasta monitorista jota käytetään myös kameran kuvan vastaanottamiseen maassa. Lisäksi lennon aikana käytetään ajastinta johon on ohjelmoitu turvallinen lentoaika kyseisellä laitteella.

Kuvaus aluksen normaalitoiminnasta Ilma-alus on neljällä propellilla ja neljällä moottorilla, akulla, lentoautomatiikalla,videolähettimellä, kameralla, ohjaussignaalin vastaanottimella sekä näiden yhteentoiminnan kannalta tärkeillä komponenteilla varustettu kokonaisuus joka oikein toimiessaan on vaaraton, vähämeluinen ja saasteeton väline ilmakuvaustyön suorittamiseen.

Ilma-alus käynnistää moottorinsa ohjaajan antaessa ohjaimen ohjaustikuilla ennalta määrätyn liikkeen. Tämän jälkeen ohjaimesta lisätään hieman kaasua jolloin alus lähtee ilmaan.

Ilma-aluksen lentoautomatiikassa on kolme erilaista lentotilaa joita voidaan käyttää tarpeen mukaan:

GPS-tila

Alus pysyy paikallaan ja lentää ohjaajan komentojen mukaan GPS-signaalia apuna käyttäen.

ATT-tila

Alus lentää ohjaajan komentojen mukaan. Mikäli ohjaaminen lopetetaan, pysyy alus vaakatasossa mutta liukuu hiljalleen tuulen mukana.

Go Home-tila

Alus palaa suorinta mahdollista reittiä lähtöpisteeseen GPS-signaalin avustuksella. Normaalikäytössä aluksella lähdetään lentoon ja laskeudutaan joko GPS tai ATT-tilassa.

Kuvauksen aikana käytetään usein GPS-tilaa jolloin voidaan paremmin keskittyä kameran suuntaamiseen koneen pysyessä ilmassa paikallaan. Alus voidaan myös pyytää kotiin ohjaimen valintavivusta kääntämällä.

Lennon ja laskeutumisen jälkeen ilma-alus sammuttaa moottorinsa automaattisesti hetken kuluttua. Lento on päättynyt.

Kuvaus aluksen toiminnasta häiriötilanteessa.

Mikäli aluksen ja kauko-ohjaimen välinen ohjaussignaali katkeaa, palaa ilma-alus hetken kuluttua lähtöpisteeseen takaisin GPS-signaalin avulla.

Mikäli jokin aluksen osa lennon aikana fyysisesti rikkoutuu, pystyy aluksen todennäköisesti lentämään takaisin lähtöpaikkaan tai laskeutumaan maahan.

Aluksen usean propellin rikkoutuessa jostain syystä samanaikaisesti, laskeutuu alus maahan normaalia suuremmalla nopeudella eikä sen ohjaaminen ole mahdollista.

Täydellisessä laiterikossa laite voi pudota hallitsemattomasti, mutta pienehkön massan vuoksi todennäköisyys tapaturmaan tai isoihin aineellisiin vahinkoihin on pieni.

Tekijän blogi ja Drone-kategoria | Ilmainen persoonallisuustesti EgoSwot | Ilmakuvausta Turun alueella