Onnellisuuden turvaaminen

Iloisuus ja onnellisuus eivät ole pelkkiä luonnollisia hyveitä, joilla ihmisiä on siunattu. Toisilla ihmisillä nämä piirteet tai ominaisuudet tulevat luonnostaan heidän rutiinien ja elämäntapansa seurauksena, mutta monilla muilla se vaatii ylläpitoa ja suunnittelua. Mielen ja kehon hyvinvoinnin ylläpito vaatii tietämystä, miten elää, syödä ja kohdella itseä sekä muita. Olemme kokonaisuus, jossa mieli ja keho ovat yhtä.

Itämaissa mieli ja keho ovat mielletty aina yhdeksi, jolloin kumpikin vaikuttaa toiseen – länsimaissa varsinkin lääketieteen saralla on mieli ja keho jaettu kahtia. Turun Yliopiston evoluutiobiologian dosentti Markus J. Rantala kertoo uuden tieteellisen näkökulman. Miksi keho ja mieli ovat yhtä ja miten tätä kokonaisuutta pitää hoitaa, jotta lopputulos on onnellinen yksilö. Markus kertoo, miksi meillä esiintyy masennusta ja miten se selätetään.

Olen lukenut Markuksen kirjaa Masennuksen Biologia, jonka alkupuoliskossa hän kertoo mistä masennus johtuu. Hän kertoo, miten kaikki tutkijat ovat yksimielisiä siitä, että tunteet ovat ihmisen elimistön fysiologisen järjestelmän tuottamia adaptiivisia vasteita. Eli mieli tekee todeksi ajatukset ja toisinpäin. Kirjassa tuodaan esille masennuksen merkitys eläimille (ja ihmisille). Masennus on oire fyysisistä tai mentaalisista asioista, ei itse syy. Poistamalla syyt, oireet poistuvat.

Markus auttaa lukijaa ymmärtämään miksi masennus tuottaa tietynlaiset oireet. Hän avaa muutenkin biologiaamme ja osasin selittää hyvin auki lapselleni, miksi yksin nukkumaanmeno pelottaa*. Kirjassa hän myös porautuu länsimaisen elämäntavan aiheuttamaan matala-asteiseen tulehdukseen ja ravintoon, joka laskee mielialaamme. Ymmärtämällä minkälaisia elämäntapoja välttää, voimme varmistaa onnellisuutemme.

Valitsemalla oikein, valitsemme itsellemme paremman elämän. Se koskee aivan kaikkea – ravintoa, päätöksiä ja tapojamme. Suosittelen kirjaa lämpimästi.

* Olemme laumaeläimiä ja yksin nukkuminen on aina vaarallista, koska petoeläin voi tulla ja syödä sinut. Pelko pimeästä ja yksin olemisestä on meissä koodattuna geneettisesti ja lapsena emme vielä mielen avulla osaa sulkea sitä pois ja ymmärtää, että kaikki on hyvin. Tämä pelko on myös luonnollista ja normaalia, olemme aivan kunnossa kun tunnemme sitä. Minulle tämä selitys antoi enemmän kuin lapselleni, mutta vuolaasti sitä kerroin ja innostuin siitä – tärkein on ymmärtää, että pelko on ihan normaalia.